Vertigo şarkısı çağın hastalığı stres baş dönmesi denge kaybı hangimiz sevmedik demba ba şarkı sözü
➽ ► https://bit.ly/3y0upUz ABONE OLUN (Öğretmen ve Eğitim)
Merhaba; Aykut ilter ben, bana ulaşabilirsiniz +90 532 322 2351
🔔 --► ▶️ HAYATIN İÇİNDEN
https://www.youtube.com/playlist?list=PLjFH4_-wyvy4RczupLE5F4BOT1FXD6wm9
Vertigo, sizin veya gördüklerinizin döndüğünü hissetmenize yol açan bir histir. Sıklıkla bulantı, kusma ve denge kaybı bu duruma eşlik edebilir. Vertigo genellikle baş dönmesi olarak adlandırılmaktadır. Ancak gerçekte her baş dönmesi vertigo değildir. Vertigoda ataklar belli belirsiz olabileceği gibi, kişinin günlük işlerini yapmasına engel olacak kadar şiddetli de olabilir.
Vertigo Nedir? Vertigo Nedenleri, Tipleri, Belirtileri, Tanısı, Tedavisi
İÇİNDEKİLER
Vertigo (Baş Dönmesi) Nedir?
Vertigo Nedenleri Nelerdir? Vertigo Çeşitleri
Vertigo Belirtileri Nelerdir?
Vertigo Tanı Yöntemleri Nelerdir?
Vertigo Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Vertigo ile İlgili Sık Sorulan Sorular
Vertigo (Baş Dönmesi) Nedir?
Baş dönmesi olarak da bilinen Vertigo, denge kaybı ve sersemlik hissi olarak tarif edilir. Vertigo, özellikle de hareket ederken, eğilip kalkarken ve hızlı hareket ederken kendini gösterebilir. Bu durum, yürürken ve hatta dinlenirken bile bireyde sallanma ya da baş dönmesi olarak ortaya çıkabilmektedir. Vertigo söz konusu olduğunda, denge hissiniz değişime uğrarken düşme tehlikeniz de artar.
Kişide ortaya çıkan belirtilerin başında gelen baş dönmesi (vertigo), tek başına bir hastalık olmamakla beraber herhangi bir hastalığın habercisi olabilir. Bazı durumlarda şiddetli hapşırmalar dahi vertigoyu tetikleyebilmektedir. Bu nedenle, vertigonun altında ciddi hastalıkların yatıyor olma ihtimali de göz önünde bulundurulmalıdır.
Vertigo Nedenleri Nelerdir? Vertigo Çeşitleri
Göz kararması, baygınlık hissi gibi durumlar halk arasında ‘’baş dönmesi’’ olarak bilinmektedir. Ancak klinik anlamı bakımından baş dönmesi (vertigo), birey hareket etmediği halde bulunduğu konumdaki her şeyin dönüyormuş gibi gelmesidir. Daha açıklayıcı bir örnek verecek olursak; gerçek anlamda başı dönen biri bulunduğu konumdaki duvarları, eşyaları vs. dönüyormuş gibi algılamaktadır.
Vertigo, ortaya çıkma nedenleri bakımından iki ayrı grup olarak incelenir:
Santral Vertigo: Bilhassa beyin, beyin sapı ve beyincikten kaynaklanan baş dönmelerinin incelendiği bu grup, merkezi sinir sisteminde meydana gelen sıkıntılardan dolayı ortaya çıkmaktadır. Bahsi geçen organlarda baş gösterebilecek inme, tümör, damarlarda anevrizma, migren, kanama, MS (Multiple Skleroz) gibi rahatsızlıkların belirtisi olarak kişide baş dönmesi (vertigo) görülebilmektedir. Hastanın geçmiş öyküsü ve fiziksel muayenenin ardından vertigo çeşidi saptanabilmektedir.
Periferik Vertigo: Bu vertigo çeşidi, iç kulak veya orta kulakta bulunan denge merkezine bağlı olarak gelişen denge bozulması olarak tanımlanır. Bu grupta özellikle iç kulak ve denge siniri kaynaklı baş dönmeleri incelenmektedir. Periferik vertigo, ilk grubu oluşturan santral baş dönmelerine nazaran daha yaygın olarak görülür. Periferik vertigonun ortaya çıkma nedenleri arasında boyun ağrıları gibi kas iskelet sistemindeki bir sıkıntı, hipotiroidi, hipertiroidi ya da hipoglisemi gibi metabolik hastalıklar bulunmaktadır.
Baş dönmesi şikâyetiyle bir sağlık kuruluşuna başvuran hastaların, genellikle ilk önce kulakla ilgili herhangi bir sıkıntıları olup olmadığı kontrol edilmektedir. Bununla birlikte, metabolik tetkikler de söz konusu olmaktadır. Bu süreçte şekerden tutun, kişinin tansiyonuna kadar bütün tetkikler göz önünde bulundurulmaktadır. Buradaki amaç, vertigo ataklarını tetikleyen nedenleri ortaya çıkarmaktır.
Kristal oynaması olarak da bilinen Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (İyi Huylu Pozisyonel Vertigo-BPPV), en sık görülen vertigo çeşidi olarak ön plana çıkar. Bu vertigo çeşidinin ortaya çıkma nedeni, iç kulaktaki denge merkezinde yer alan kristallerin arka yarım daire kanallarına düşmesidir. İç kulak kristalleri yerinden oynayan kişi, sırt üstü yatarken veya sağa, sola dönerken baş dönmesi şikâyetiyle karşı karşıya kalabilir. Bunların yanı sıra, iç kulaktaki üst solunum yolları enfeksiyonunun ardından ortaya çıkan sinir iltihapları (nörömit) ve meniere hastalığı da periferik vertigo çeşitlerinin arasında yer almaktadır.
Vertigo Belirtileri Nelerdir?
Vertigo (baş dönmesi) bazı belirtilerle kendini göstermektedir. Vertigo söz konusu olduğunda kişide görülebilen belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz:
Şiddetli ataklar
Kulakta basınç hissi
Kuvvet kaybı
Tansiyon düşmesi
Görme bozukluğu
Mide bulantısı
Karar verme yetisinde bozukluk
Göz kararması
Kulak çınlaması
Vücut dengesizliği
Vertigo ile beraber ortaya çıkan denge bozuklukları, kişinin düşüp yaralanmasına yol açabilir. Bunun yanı sıra, gelişen muhakeme bozukluğu ve zihinsel karışıklıktan ötürü baş dönmesi yaşayan bireyler yürümekte zorluk yaşayabilir, mideleri bulanabilir, hatta korku ve endişe ile baş başa kalabilirler.
⭐ Video'yu beğenmeyi ve Abone olmayı unutmayın 👍 Zile basarak bildirimleri açabilirsiniz 🔔 ✩ KATIL'dan Ritim Karaoke Ekibine Destek Olun (Join this channel to enjoy privileges.) ✩ ╰┈➤ https://www.youtube.com/channel/UCqm-5vmc2L6oFZ1vo2Fz3JQ/join ✩ ORİJİNAL VERSİYONU 🢃 Linkten Dinleyip Canlı Enstrüman Çalıp Söyleyerek Çalışabilirsiniz. ⭐ 🎧 ╰┈➤ https://youtu.be/SSACHhKKIlk ✩ (MAKE A LIVE INSTRUMENT ACCOMPANIMENT ON RHYTHM IN EVERY TONE) ✩ Aykut ilter Ritim Karaoke Ekibini Sosyal Medya Kanallarından Takip Edebilirsiniz. ✩ İNSTAGRAM https://www.instagram.com/rhythmkaraoke/ ✩ TİK TOK https://www.tiktok.com/@rhythmkaraoke ✩ DAILYMOTION https://www.dailymotion.com/RhythmKaraoke ⭐ Kocamda Kocam - Romantik Erhan ✩ Ritim Karaoke (Kürdi Minör 9/8 Roman Beste Romantik Erhan) @RitimKaraoke Müzisyenlerin Buluşma Noktası.... ESER ADI : KOCAMDA KOCAM SÖZ GÜFTE : ROMANTİK ERHAN BESTE - MÜZİK: ROMANTİK ERHAN USÜL : 9/8 ROMAN MAKAM - DİZİ : KÜRDİ - Mİ...
Yorumlar
Yorum Gönder